Мова освітнього процесу в нашому закладі - УКРАЇНСЬКА! 

Позашкільний заклад є невід’ємною частиною соціально-культурного та освітньо-виховного простору міста. Життєздатність позашкільних закладів у сучасних умовах значною мірою залежить від консолідації спільних зусиль, небайдужості громадськості до проблем позашкілля, державної підтримки цієї галузі освіти, від збалансованих та гармонійних зв’язків із різними групами громадськості, від підтримки спонсорів, меценатів. Тому важливого значення ми надаємо реалізації ідей та соціальних технологій партнерства з органами місцевого самоврядування, громадськістю, іншими освітніми та культурно-мистецькими установами м. Ніжина (НДУ ім. М. Гоголя, НУКіМ ім. М. Заньковецької, та ін.).

Станом на 2022-2023 н.р.у закладі функціонують 67 груп, де навчаються 903 здобувачі освіти.

Педагогічний колектив спрямовує свою роботу на виховання свідомих і компетентних громадян, які знають і цінують національну культуру, поважають цінності інших народів, мають свідому соціальну позицію та здатні її відстоювати, гідно представляти свою країну в міжнародному діалозі. У цілому система позашкільної освіти є розвивальною як для дітей самого різного віку – від дошкільнят до випускників загальноосвітніх і середніх професійних навчальних закладів, так і для їх батьків, а також для педагогів.

НБДЮ – багатопрофільний позашкільний заклад. Діти можуть покращити свої знання з англійської мови в гуртках "Говоримо англійською".

У "Клубі інтелектуальних ігор" (керівник Сурков Василь Миколайович) ви можете проявити не тільки творчі, але й розумові здібності.

Для Ніжинському Будинку дітей та юнацтва функціонує гурток "Брама історії" (керівник Прудько В.О.).

Разом з керівником Головко І.М. в гуртку "Літературні стежини до успіху" ви поринете у мелодійний світ української мови.

Як відомо, усе в житті починається з малого, і освіта теж закладається в ранньому віці. Знання та уміння, набуті в дитинстві, – це коріння, і чим воно міцніше, тим краще почувається людина в житті. Тому сьогодні робота з дітьми дошкільного віку – один із пріоритетних напрямів навчально-виховної діяльності позашкільних навчальних закладів, що зумовлюється зростаючим реальним соціальним попитом батьків, які бажають розвивати творчі здібності своїх дітей. Ефективною моделлю роботи позашкільного навчального закладу з формування та розвитку творчих здібностей дітей дошкільного віку, забезпечення інтеграції у змісті дошкільної та позашкільної освіти є школа раннього розвитку дитячої обдарованості "Паростки".

 Однак однією з масових і найпопулярніших серед дітей та батьків залишається художня освіта. Саме через мистецтво, художню творчість відбувається передача духовного досвіду людства, який сприяє відновленню зв’язків між поколіннями. Мистецькі колективи (Зразковий хореографічний ансамбль "Арабеск", хореогафічний гурток "Живчики", вокальні гуртки "Співаночка" та "Феєрія", гурток "Юний піаніст", гурток "Акторської майстерності "ІрБіс" та "Ігротехніки", гуртки образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва "Образотворче мистецтво", "Гроно калинове" (бісероплетіння), "Творча майстерня", "Світ майстрів", "Дивосвіт ліплення", "Берегиня" та ін.) своїми блискучими виступами, майстерними виробами несуть радість дітям і дорослим!